آسیبهای اهمال در زندگی
آنچه در این مقاله میخوانید:
مقدمه
پنج عامل شناختی اهمالگری
منافع اهمکالگری
دوخطر اهمالگری
تاثیر اهمال بر روابط زوجین
تاثیر اهمال بر والدگری
تاثیر اهمال بر دستاوردها و خودشکوفایی
نتیجهگیری
مقدمه:
اهمالکاری یکی از پدیدههای روانشناسی است که در زندگی بسیاری از افراد وجود دارد. اهمالکاری به معنی تعویق انداختن یا عدم انجام کارهای مهم یا ضروری است که باید در زمان مشخص شده انجام شوند. این رفتار ممکن است در زمینههای مختلف مثل تحصیل، کار، خانواده، رابطه، تفریح و … رخ دهد و باعث بروز مشکلات و پیامدهای منفی برای فرد و جامعه شود.
برخی از این مشکلات و پیامدهای منفی عبارتند از:
کاهش عملکرد، کاهش خودکارآمدی، کاهش رضایت، کاهش سلامت، کاهش همکاری، کاهش سازگاری، افزایش استرس، افزایش تعارض، افزایش خودخواهی و … . با توجه به اینکه این پدیدۀ روانشناسی دارای تأثیرات گسترده و منفی بر زندگی فرد و جامعه است، لازم است که به شناسایی علل، شناسایی عوامل مؤثر و پیدا کردن راهکارهای مناسب برای پیشگیری و درمان آن پرداخت. در این راستا، پژوهشهای مختلفی در زمینۀ اهمالکاری صورت گرفتهاند که به بررسی جنبۀهای مختلف این پدیدۀ روانشناسی پرداختهاند. در این مقالۀ پژوهشی، قصد دارم با استفاده از منابع معتبر و مستند، تأثیرات منفی اهمالکاری بر زندگی فرد و جامعه را به صورت جامع و علمی بررسی کنم. هدف من از نگارش این مقاله پژوهشی، شناسایی و تحلیل عوامل فردی، خانوادگی، فرهنگی و محيطی است.
پنج عامل فراشناختی اهمالگری:
ریشههای اهمالگری ممکن است در عوامل مختلفی نهفته باشد. برخی از این عوامل عبارتاند از:
1- عوامل فردی:
شامل ویژگیهای شخصیتی، باورهای فراشناختی، خودکارآمدی، خودنظم دهی، هدفگذاری، خودارزیابی، احساسات و انگیزههای فرد. برای مثال، بعضی افراد ممکن است به دلیل کمالگرایی، ترس از شکست، عدم توانایی یا عدم ارزش خود را ناتوان برای انجام کارها بدانند و آنها را به تعویق بیندازند.
2-عوامل خانوادگی:
شامل روشهای تربیتی، الگوهای رفتاری، نگرشها و ارزشهای خانواده. برای مثال، بعضی افراد ممکن است به دلیل تحت تأثیر قرار گرفتن از والدین یا سایر اعضای خانواده که خود اهمالکار هستند یا به آنها فشار زیاد وارد میکنند، عادت به تعویق انداختن کارها را پیدا کنند.
3-عوامل فرهنگی:
شامل نوع فرهنگ، مذهب، زبان، قوانین و سنتهای جامعه. برای مثال، بعضی افراد ممکن است به دلیل تأثیر پذیری از فرهنگ جامعه خود که به آنها پاداش یا تنبیه مناسب نمیدهد یا به آنها حق انتخاب و آزادی نمیدهد، رفتار اهمالکارانه داشته باشند .
4-عوامل محيطی:
شامل شرایط فضای کار یا تحصيل، منابع و امکانات موجود، همکاران یا همکلاسیها، رقابت و همکاری. برای مثال، بعضي افراد ممكن است به دليل نبود يك محيط مناسب برای كار يا تحصيل كه باعث كسالت يا پريشانی شود يا به دليل وجود يك محيط جذاب كه باعث حواسپرتی شود، كارهای خود را به تعويق بياندازند. به طور خلاصه، میتوان گفت كه ريشه اهمالگری در عوامل مختلفی نظير فردی، خانوادگی، فرهنگی و محيطی جستجو شود كه همگی در شكل گيری و تقويت اين رفتار نقش دارند. البته لازم به ذکر است كه هيچ يك از اين عوامل به تنهایی، خود دلايل كافی براي اهمالگری نيستند و براي درك بهتر اين پديده بايد به تعامل و تأثير متقابل آنها توجه كرد.
منافع اهمالگری چیست؟
کاهش فشارهای اولیه مثل استرس و اضطراب
اثبات هوشمندی
پنهان کردن رذیلتهای اخلاقی و ضعفهای شخصیتی
وادار کردن دیگران به کمک کردن به فرد
کاهش انتظارات از من
لذت بردن بیشتر از زندگی
دوخطر اهمالگری:
افتخار کردن به اهمالگری
عادی شدن اهمالگری
تاثیر اهمال بر روابط زوجین:
اهمال کاری میتواند یکی از مشکلات زوجین باشد که باعث اختلال در رابطه زناشویی و خانوادگی شود. اهمالکاری ممکن است منجر به عدم تعهد، عدم مسئولیتپذیری، عدم احترام، عدم همکاری، عدم ارتباط، عدم رضایت، عدم اعتماد، خشونت و طلاق شود.
برخی از مشکلات زوجین در صورت داشتن اهمالکاری عبارتاند از:
۱- ناتوانی در انجام کارهای خانه:
بعضی از زوجین ممکن است به دلیل اهمالکاری، کارهای خانه را به تعویق بیندازند یا به طرف مقابل واگذار کنند. این موضوع میتواند باعث بروز نارضایتی، ناهماهنگی، سرزنش و جدایی شود.
۲- ناتوانی در پرداخت هزینهها:
بعضی از زوجین ممکن است به دلیل اهمالکاری، هزینههای خانوادگی را به موقع پرداخت نکنند یا به دلایل دیگر بدهکار شوند. این موضوع میتواند باعث بروز استرس، فشار، تنش و بحران شود.
۳- ناتوانی در تحصیل یا کار:
بعضی از زوجین ممکن است به دلیل اهمالکاری، تحصیل یا کار خود را رها کنند یا در آنها عملکرد پایین داشته باشند. این موضوع میتواند باعث بروز ناامیدی، خودکمبینی، بحران هویت و فقر شود.
۴- ناتوانی در تفریح یا رابطه جنسی:
بعضی از زوجین ممکن است به دلیل اهمالکاری، تفریح یا رابطه جنسی را به تعویق بیندازند یا به آنها علاقه نشان ندهند. این موضوع میتواند باعث بروز خستگی، کسالت، دورشدگی و خیانت شود. برای حل این مشکلات، لازم است که زوجین علل و پس زمینههای اهمالکار خود را شناسایی کرده و راهکارهای مناسب برای مقابله با آنها پیدا کنند.
تاثیر اهمال بر والدگری:
پدر و مادر اهمالگر ممکن است الگویی منفی به فرزندان خود بدهند که در آینده بر روی شخصیت، عملکرد و رابطههای آنها تأثیر منفی بگذارد.
برخی از اثرات ممکن عبارتاند از:
افزایش خودخواهی و خودپسندی:
فرزندانی که پدر و مادر اهمالگر دارند، ممکن است احساس کنند که آنها باید برای حفظ جایگاه و ارزش خود، همه چیز را به دست بگیرند و به نیازها و حقوق دیگران توجه نکنند. این موضوع میتواند باعث افزایش خودخواهی، خودپسندی و تعصب آنها شود.
تقلید از الگوی اهمالگرانه پدر و مادر:
فرزندانی که پدر و مادر اهمالگر دارند، ممکن است الگوی رفتاری آنها را در زمینههای مختلف تقلید کنند و عادت به تعویق انداختن، فرار کردن یا رها کردن کارهای خود پیدا کنند. این موضوع میتواند باعث کاهش مسئولیتپذیری، همکاری، سازگاری و رضایت آنها شود.
دچار شدن به مشکلات روانی یا رفتاری:
فرزندانی که پدر و مادر اهمالگر دارند، ممکن است با استرس، نگرانی، عصبانیت، افسردگی یا اضطراب روبرو شوند و در برخورد با آنها رفتارهای نامطلوب یا خطرآفرین داشته باشند. بعضی از این رفتارها عبارتاند از: خودآسیب رسانی، سوء استفاده از مواد، خشونت، جعل یا دزدیدن
تاثیر اهمال بر شکوفایی و دستاوردها:
تاثیر اهمالگری بر خودشكوفايی منفی است. زيرا فرد اهمالگر با عدم انجام كارهای لازم و مؤثّر، فرصتهای رشد و توسعه خود را از دست میدهد، به توانايیها و قابليتهای خود شك میكند، از رضايت و شادی زندگی محروم میشود و در نهايت به سمت ساكن ماندن و تكرار روزمرگی حركت میكند.
نتیجهگیری:
خیلی از انسانها مدام آسیب میبینند اما حتی حاضر نیستند یکبار از خود سوال کنند شاید بروز این مشکلات، ریشهای در درون من دارد.
با توجه به تاثیرات مخرب اهمال بر حیطههای مختلف زندگی و حتی ارتباط اهمال با اختلالات روانی لازم هست هر فردی که به دنبال آرامش و موفقیت است یکبار در زندگیاش برای مواجه شدن با خود، دست به اقدامی بزند که شجاعت میخواهد و آن چیزی نیست جز وارسی درون و روبرو شدن با حقیقت وجود. البته این طبیعی است که ذهن با ایجاد اجتنابها برای رهایی از درد و رنج ما را از این مواجهه منصرف کند اما انسان بیدار میداند برای رهایی از زندان ذهن هیچکس جز خودش نمیتواند اقدام مفیدی انجام دهد.
امیدوارم با نوشتن این مقاله برای شما دوست عزیزی که در حال خواندن این مطلب هستی توانسته باشم اهمیت موضوع درمان اهمال را بیان کرده باشم.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
ازدواج سفید؛ آسیب یا آسایش؟
چرا روانشناسان برای مشاوره قبل از ازدواج تست های شخصیت می گیرند؟
۳ دلیل مهم برای مشاوره قبل از ازدواج
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
چقدر جالب بود ممنون از سایت خوبتون